Mediator familie – divort, custodie copil, partaj, program de legaturi personale, pensie de intretinere

DIVORT

In situatia in care divortul este dorit de catre unul dintre soti, mediatorul va face demersuri pentru a se asigura cu privire la pozitia celuilalt sot in legatura cu aceasta intentie si va initia o discutie in vederea medierii situatiei, astfel ca odata ce comunicarea intre parti a fost restabilita, acestea au posibilitatea de a reusi sa stabileasca in mod amiabil terminarea casatoriei lor sau, in unele cazuri, sa descopere ca prin procedura de mediere si-au solutionat divergentele si casnicia sau relatia poate continua.

Daca relatiile sunt iremediabil vatamate si ambele parti insista in desfacerea casatoriei lor, mediatorul va inlesni ajungerea la o intelegere in ceea ce priveste toate aspectele asupra carora partile pot lua decizii.

Uneori felul in care drumurile celor doi soti se separa fac ca o eventuala apropiere a acestora sa devina imposibila, fie ca se decide plecarea din tara sau in tari diferite, fie ca unul din ei sau ambii decid sa puna pe primul plan cariera in detrimentul legamantului de a ramane uniti, fie modalitatea prin care castigurile materiale devin mai presus de aranjamentele matrimoniale, motivatiile pot fi variate si pot rezulta dintr-un cumul de situatii, conjuncturi etc.

Momentele, zilele sau chiar lunile care au dus la decizia de a divorta pot fi destul de tumultoase. Procesul de divort, de asemenea, tinde sa fie stresant in sine. Din acest motiv, este absolut necesar pentru cuplurile care divorteaza sa inteleagă etapele implicate in pregatirea pentru divort si realizarea unui divort. Pentru a face procesul cat mai simplu posibil, este intelept sa fie pregatite.

Ce este divortul prin mediere?
Mediatorul va actiona ca un tert impartial. Este in avantajul tuturor sa se utilizeze un mediator in caz de divort. Mediatorul va face tot ceea ce tine de el pentru a se asigura ca se elaboreaza un acord de mediere intre sotii care divorteaza, acord ce trebuie sa functioneze in avantajul tuturor celor implicati, in special al copiilor, atunci cand cuplul are copii. Trebuie remarcat faptul ca mediatorul nu ia decizii, mai degraba el sau ea actioneaza ca un mesager sau arbitru.

Exista unele cazuri prea dificil de mediat?
In esenta, raspunsul este nu. Un mediator poate interveni cu un adviser imparțial, ajutand partile implicate sa ajunga la o intelegere reciproca,intelegere ce este in beneficiul tuturor. Indiferent de complexitatea unui caz de divort, un mediator poate fi de mare ajutor.

De ce este importanta medierea?
Cu un mediator, soții care divorteaza pot aranja specificul divortului. Fără un mediator, cu toate acestea, un judecător va avea ultimul cuvânt de spus-așa de rezultatul final. Intrand in procedura de mediere, sotii vor fi cei care decid viitorul lor si nu va fi nicio terta parte care intervine si decide rezultatul, inclusiv pensia de intretinere sau aranjamentele de custodie.

Ce face mai exact un mediator?
Mediatorul se intalneste cu ambele parti implicate, sau in cazul in care se prefera, intalnirile pot avea loc separat. Este deopotriva in regula ca medierea sa aiba loc separat; in acest fel ambele parti pot afirma in mod liber ceea ce doresc de la divort. Mediatorul poate crea apoi un aranjament de divort care sa raspunda nevoilor si dorintelor ambelor parti. Daca ambele parti agreeaza, atunci pot veni impreuna si pot sa negocieze termenii.

Cat dureaza medierea?
Procesul de mediere se poate finaliza intr-un Acord de mediere in urma uneia sau mai multor sedinte de mediere. In medie, intre una si trei sedinte pot fi suficiente pentru a solutiona cu succes divergentele privind aranjamentele de divort. Cand sunt implicate active financiare mari, acest lucru poate extinde durata de timp de care este nevoie pentru a stabili aranjamentele fiananciare, mai ales atunci cand partile nu pot ajunge la un anumit tip de acord reciproc cu privire la modul in care acestia ar dori sa divida bunurile detinute in comun.

Ce se intampla daca unul dintre soti nu vrea sa divorteze?
Conform legislatiei in vigoare, daca unul dintre soti doreste sa divorteze, celalalt sot, chiar daca nu este de acord, nu se va putea opune. Divortul va fi pronuntat, mai devreme sau mai traziu, daca unul dintre soti staruie in hotararea sa.

Mediatorul are la indemana instrumentele specifice profesiei pentru a putea sa aduca sotii la un numitor comun in ceea ce priveste divergentele privitoare la continuarea casatoriei. Uneori, la mijloc poate fi vorba despre un blocaj astfel ca odata restabilita comunicarea, sotii reusesc sa depaseasca anumite probleme si sa decida continuarea casatoriei.

Ce tipuri de cazuri pot fi mediate?
Aproape orice probleme legate de divort pot fi mediate. Unele dintre cele mai comune probleme mediate includ urmatoarele:
Probleme privind custodia copilului/copiilor
Numele purtat dupa divort
Pensia de intretinere
Planul parental
Litigii privind afacerile in care membrii familiei sunt asociati
Partajul bunurilor detinute in comun

Ce avantaje prezinta medierea divortului?
Principalul avantaj al medierii este acela ca permite ca problemele privitoare la divort sa fie solutionate intr-un ritm foarte rapid. Acordul de mediere cu privire la aspectele accesorii, inaintat spre incuviintare instantei odata cu cererea de divort primesc solutionare rapida, pe calea procedurii necontencioase.
Un alt avantaj este faptul ca medierea tinde sa coste semnificativ mai puțin decat angajarea de avocați sa preia cazul si sa il sustina in fata unui judecator. 
Medierea reprezinta, de asemenea, o imbunatatire a relatiei dintre partile implicate, deoarece nu tinde sa fie nevoie sa se prezinte in fata unui judecător pe pozitii adversariale.
mediator divort – mediator familie

Mediere in timpul procesului de divort
In situatia in care procedura de divort a fost initiata de catre una dintre parti printr-o cerere la judecatorie existand asadar un dosar de divort pe rolul instantei, partile pot ca ulterior sa decida incheierea unui Acord de Mediere, acesta urmand a fi depus la dosarul cauzei, iar instanta urmand a lua act de intelegerea partilor cuprinsa in acord.

Acordul de mediere incheiat poate fi prezentat instantei spre consfintire, scurtand astfel durata divortului intentat de catre unul dintre soti la un singur termen scurt, economisind timp si alte resurse necesare sustinerii unui proces pe rol (nu mai sunt necesare termene procedurale, administrari de probe, martori etc).

Temeiul legal prin care partile pot stabili incetarea casatoriei printr-un act incheiat in fata mediatorului, este constitutit de dispozitiile speciale privind medierea conflictelor de familie, din Legea nr. 192/2006 cu modificarile ulterioare, care la articolul 64 alin. (1) prevede: “Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la:
a) continuarea casatoriei; b) partajul de bunuri comune; c) exercitiul drepturilor parintesti; d) stabilirea domiciliului copiilor; e) contributia parintilor la intretinerea copiilor; f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii
(2) Intelegerea soţilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.”
In cadrul procedurii de mediere o importanta deosebita este acordata interesului superior al copilului, mediatorul fiind obligat prin insasi legea ce guverneaza activitatea sa in a incuraja parintii sa se focuseze cu precadere asupra nevoilor copilului astfel incat separatia lor sa nu afecteze cresterea si dezvoltarea acestuia.