Mediere in timpul procesului de divort – procedura

Mediere in timpul procesului de divort

In situatia in care procedura de divort a fost initiata de catre una dintre parti printr-o cerere la judecatorie existand asadar un dosar de divort pe rolul instantei, partile pot ca ulterior sa decida incheierea unui Acord de Mediere, acesta urmand a fi depus la dosarul cauzei,  instanta urmand a lua act de intelegerea partilor cuprinsa in acord.

Acordul de mediere incheiat poate fi prezentat instantei spre consfintire, scurtand astfel durata divortului intentat de catre unul dintre soti la un singur termen scurt, economisind timp si alte resurse necesare sustinerii unui proces pe rol (nu mai sunt necesare termene procedurale, administrari de probe, martori etc).

Temeiul legal prin care partile pot stabili incetarea casatoriei printr-un act incheiat in fata mediatorului, este constitutit de dispozitiile speciale privind medierea conflictelor de familie, din Legea nr. 192/2006 cu modificarile ulterioare, care la articolul 64 alin. (1) prevede: “Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la:

a) continuarea casatoriei;

b) partajul de bunuri comune;

c) exercitiul drepturilor parintesti;

d) stabilirea domiciliului copiilor;

e) contributia parintilor la intretinerea copiilor;

f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

(2) Intelegerea soţilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.”

In cadrul procedurii de mediere o importanta deosebita este acordata interesului superior al copilului, mediatorul fiind obligat prin insasi legea ce guverneaza activitatea sa in a incuraja parintii sa se focuseze cu precadere asupra nevoilor copilului astfel incat separatia lor sa nu afecteze cresterea si dezvoltarea acestuia.